Image

Vanaf 16,5 jaar kun je al rijles nemen bij Autorijschool E. van Galen!

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu streeft ernaar om de proef met begeleid rijden voor aspirant-automobilisten in november van start te laten gaan. Dat heeft zij op 9 maart laten weten tijdens een overleg met leden van de Tweede Kamer. Dit betekent dat jongeren die op of na de ingangsdatum in november de leeftijd van 17 jaar hebben bereikt, een praktijkexamen mogen afleggen. Op dit moment ligt de minimumleeftijd hiervoor nog op 18 jaar.

In lijn met het voorgaande wordt ook de minimumleeftijd voor het theorie-examen en rijlessen verlaagd. Tijdens de proef mogen jongeren vanaf 16 jaar een theorie-examen afleggen. Vanaf 16,5 jaar mogen zij een rijopleiding volgen.

Alleen jongeren die op of na de startdatum 17 jaar worden, mogen het praktijkexamen afleggen bij het CBR. Ben jij al 17 op het moment dat 2toDrive start? Dan mag je wel beginnen met lessen volgen maar vanaf je 18de mag je het praktijkexamen afleggen.

Na het slagen voor het praktijkexamen mag jij tot je achttiende alleen maar autorijden met een begeleider als coach naast je. Die begeleider moet op hun begeleiderspas staan. Op deze pas mogen maximaal vijf personen staan, die aan de onderstaande eisen moeten voldoen. Hou rekening dat de begeleiderspas voor de eindexamen is aangevraagd. Indien dit niet van toepassing is wordt de rijbewijs door uw gemeente niet afgegeven.

Informatie voor coaches

Een coach is geschikt wanneer hij of zij:

  • 5 jaar in het bezit is van een personenautorijbewijs (rijbewijs B)
  • Ouder is dan 27 jaar
  • In het verleden geen strafrechtelijke veroordeling voor verkeersovertredingen heeft gehad
  • In het verleden geen alcoholcursus of gedragscursus heeft gehad
  • In het verleden geen onderzoek naar de rijvaardigheid of -geschiktheid opgelegd heeft gekregen door het CBR

Rijbewijs halen?

Autorijschool E. van Galen helpt je op weg! Of klik hier voor een adviesles van 90 minuten